söndag 18 januari 2009

Hur håller ni reda på alla bloggar??

Det är ju JÄTTEKUL att jag börjar få ett litet gäng återkommande läsare och jag blir SÅ glad för era kommentarer :-D Och så hittar jag ju nya trevliga bloggar när ni hälsar på! Men hur gör ni för att hålla reda på alla underbara bloggar där ute?? Man vill ju inte missa något... Tipsa gärna om din favorit-hålla-koll-o-prenumerera-på-inlägg-tjänster!

Utlottning hos florin!

Florin firar och lottar ut ett superfint smycke från Wgaard Design - ta chansen du också!

fredag 16 januari 2009

Tävling hos Ulliga gulliga saker!

Jag är med och tävlar om dessa underbara tofflor hos
Ulliga gulliga saker
- gå in och tävla du med!

God jul, den har inga ben...

...men de syr jag på sen!

Vad ska man säga... ett nödrim på en halvfärdig juklapp... hm, tur att mottagaren inte fyllt året än och inte bryr så mycket om varken rim eller avsaknad av kroppsdelar. Men NU är alltså apa nummer två komplett med ben och allt!

Mönstret kommer från Made by you.

Material: bomullsgarn i gult, oblekt, rött och brunt från gömmorna, virknål 2 mm, kuddstopp (polyestervadd) och stoppnål.

Hur gick det till? Virkad på samma sätt som den första apan. Var lite mer noga med maskantalet på ben och armar den här gången, blev lite väl pilligt förra gången när en del kroppsdelar blev för smala. Sydde några stygn ovanför foten och handen för att vara säker på att stoppningen ska stanna där.

Hur blev det? Gulligt ;-)


onsdag 14 januari 2009

Inte alls hafsig hoodie!

Sådärja! Här är den, inte-alls-hafsig-hoodien alltså.

Efter försöket med in-da-hafs-hoodien har jag funderat en del på hur jag skulle ändra mönstret för att få hoodien mer som jag vill ha den. Och andra försöket blev ju riktigt bra - det är ju inte heeeelt perfekt men vääääldigt mycket bättre än det första!

Mönster: Utgångspunkt i Meedoms raglan form 2 i storlek 80 i jacklängd. Halsringning för kapuschong + kapuschong med infodringar i storlek 74 /80. Istället för ett helt framstycke ritade jag ett med omlottskärning som jag klippte ut två gånger. Bakstycket klipptes något längre än framstycket.

Förändringar: Till att börja med utgick jag nu från storlek 80, men behöll samma storlek på luvan. För att få en bättre övergång mellan luva och framstycke tog jag bort ca en halvcentimeter i bakre nederkanten på luvan och lät den främre nederkanten bli en nedåtböjd ganska spetsig "snibb". Luvans framkant rundade jag lite "bakåt" så att det skulle bli en mjuk form ner mot "snibben".

Omlottskärningen gav jag en mer rak linje från halsringning till sidsöm + gav den en brantare lutning så att den hamnade längre ner (ungefär 5 cm under ärmhålet). Tänkte inte på att kantbandet skulle på förra gången så det blev för nära ärmhålet då. För att omlottringningen skulle bli lite tajtare så är framstyckena är något smalare än bakstycket och omlottdelenär något smalare i över- än nederkant vid sidsömmen.

Jättesvårt att förklara det här med ord - så hör av dig om du är mer nyfiken på mönstret :-)

Material:
Blå "polarfleece" från Ohlssons, landskapstyg och knallorange mudd från Jofotex.


Hur gick det till: ungefär som med den första hoodien med undantag för luvan - efter att jag sytt ihop raglansömmarna och huvans infodringar la jag luvans räta mot tröjans räta + fodrets räta mot tröjans aviga kant i kant och sydde fast luvan. Sen var det bara att vända upp fodret och luvan mot varandra och - vips, luvan snyggt fastsatt! Kom det mitt i natten och det var ju en busenkel lösning :-) Använde trippel täcksöm för att sy fast kantbandet - trädde den vänstra nålen med blå tråd och lät den gå precis utanför bandet för att hela inviket skulle täckas på baksidan, övriga trådar i gult.

Hur blev det då? Bra tycker jag! Jag lyckades undvika alla felen från förra försöket - det enda som gick fel var att jag fick sy om en söm då jag hade för hög diffmatning. Den här fleecen hade mycket mindre stretch i sig än den röda (+ att jag inte behövde chansa på trådraken eftersom jag hade en hel bit med stadkanterna kvar...) vilket gjorde sömnaden enklare.

Jag får inte till kantbandet så petnoga som jag vill (trots att jag faktiskt skärpte mig den här gången och till och med plockade fram strykjärnet och pressade vikningarna innan) men jag inser ju att övning och att lägga mer tid på nålning etc skulle ge resultat på den fronten. Jag är väldigt nöjd med passformen - även om luvan kanske blev i minsta laget. Den sitter perfekt på men eftersom det är så fint foder så skulle den kunna haft lite mer "häng" i nedfällt läge.

Nästa gång: luvan kan få bli lite större, men bara lite! Om det nu blir någon nästa gång... hoodie är väldans snyggt men ganska opraktiskt, eller?!? Och så går det åt oväntat mycket tyg!



onsdag 7 januari 2009

Tygbrist.... eller inte?!

Jag var bara tvungen att fota min tyggarderob för att påminna mig om att jag har mycket tyger även om det allt som oftast finns nya som lockar...

Hur kan det komma sig att det liksom känns som att det inte kan bli nog med fina tyger i samlingen?! Först hade jag nästan inget trikåtyg alls och sen behövde jag enfärgat att matcha med och sen så behövs det ju mudd i rätt färg och så kan man ju inte motstå alla fina retrotryck och det variation skadar ju inte och...

Ganska nyss kunde jag inte välja att sy i trikå för att jag inte hade någon - nu kan jag inte välja för jag vet inte vilket av mina fina tyger jag vill sätta saxen i... det där är ju fint och kan matchas med det men tänk vilken härlig kombination det här blir och bara kolla det här...

Ja, tygbrist är det ju inte! Eller...

Filurer, igelkottar och prickar

Kunde inte motstå att beställa lite av Kamelont designs nya tyger hos Mjuka tyger. Blev gul velour med svarta prickar (bara tänk allt gulligt som den kan förvandlas till... hoodie, sparkbyxa, muddbyxa...), filurer med orange och limegrön bakgrund och lite bruna igelkottar på blå bakgrund. Undrar om man kan beställa sytid någonstans...??


Fler pyttefanter

Här är ett par muddisar i storlek 50 (hoppas jag) som kom till efter beställning av en kollega. De förra pyttefanterna sydde jag ju om ifrån en redan färdig byxa i 56 men till de här knåpade jag ihop ett mönster som borde motsvara storlek 50.

Mönster: utgick från Meedoms form 1 i storlek 56 - jämförde med 62:an för att se hur mycket det skiljer mellan storlekarna och minskade 56:an med ungefär lika mycket. Jämförde med mått på en "köpebyxa". Kortade midjan rejält, 4 cm kanske, något mer fram än bak. Mudd i benslut och midja är ca 9 cm, tillräckligt lång för att ha dubbelvikt.

Material: elefanter och röd mudd från Jofotex.

tisdag 6 januari 2009

In da hafs-hoodie...

Efter att ha träffat Hallonpajen (ännu syblogglös men det hoppas jag ändras snart...) som hade måstesyenhoodie-feber så blev jag såklart smittad...


Mönster:
Utgångspunkt i Meedoms raglan form 1 med halsringning för kapuschong + kapuschong, storlek 74. Istället för
ett helt framstycke ritade jag ett med en omlottdel som jag klippte ut två gånger. Tröjan har ingen knäppning utan är dubbel fram.

Material: Röd fleece från Tuulas Textil, röda ugglor och dito mudd från Jofotex.

Hur gick det till: kantband och fåll med trippel täcksöm på CP:n, i övrigt overlocken. Sydde ihop raglansömmarna på ärm med fram- och bakstycke, infodringar på luvans yttertyg och foder. Sydde ihop luvan längs "framkanten" aviga mot aviga och sen luvans nederkant i halsringningen. Overlockade fast kantbandet längs med båda framstyckena och luvans framkant. Vek kantbandet och använde trippel täcksöm för att sy fast - lät den vänstra nålen gå precis utanför bandet för att hela inviket skulle täckas på baksidan. På bilden ser det riktigt snajsigt ut, precis som jag ville att det skulle bli... kan väl avslöja att jag valde noga vilken del av bandet jag skulle fota :-) Samtidigt som sid/ärmsöm sydde jag fast framstyckenas omlottdelar i varsin sida. Mudd i ärmslut.

Hur blev det då? Hm, hyfsat trots att det här är en riktig hafs-slarv-tröja... Den skulle egentligen varit ljusblå med bruna elefanter men den blå fleecen tog slut när jag hade en mönsterdel kvar, suck! Sen höll samma sak på att hända med den röda fleecen... varför kollar man inte ordentligt innan man klipper?? En ärm fick klippas utan sömsmån och framstyckena blev ganska mycket kortare än bakstycket... men det blev faktiskt riktigt bra, rundade övergången när jag fållade och vips, man kan nästan tro att det var tänkt så från början.

Är inte nöjd med luvans fästning i "kragen". Nu syns overlocksömmen men jag orkade bara inte tänka ut hur jag skulle göra. Försökte sticka ner sömsmånen med en täcksöm men fick sprätta.

Nästa gång: ändra framstycket så att omlottet blir lite tajtare, sträcka kantbandet mer i övergången mellan luva-framstycke. Hitta på ett snyggt sätt att sy på luvan. Tänka efter före...

Vår/sommarkollektionen påbörjad!

Vårens och sommarens måste-ha-huvudbonad är här!

Min mamma hade med sig den här underbara mössan när hon var på besök igår. Mössan är virkad i enkelt bomullsgarn med en påsydd virkad blomma. Tydligen pågår produktionen för fullt hemma hos mamma men efter att ha provat den här på min yngsta så trodde hon att de hon redan gjort är i minsta laget. Tur att bomullsgarn är så lätt att repa upp ;-)

Vi (eller hm, mest mamma) har stickat ett okänt antal mössor i blåbärsmodell i diverse mönster och färger. Men nu har sticka blivit virka och modellen gått från vår/höstmössa till sommardito.

Kanske "fusk" att blogga om sådant man inte gjort själv men eftersom de hamnar i min till-salu-kasse så får det gå an :-) Det kommer mera!